Verwarmen en koelen met een warmtepomp
PB-Technics is een erkend & gecertificeerd installateur van warmtepompen en airco's voor alle type woningen: van nieuwbouw, tot appartementen en bestaande woningen. Je kan bij ons terecht voor advies, aankoop, plaatsing, herstelling & onderhoud van jouw warmtepomp.
Waarom een warmtepomp in je woning plaatsen?
Met een warmtepomp kan je je woning milieuvriendelijk verwarmen én koelen. Het is een energiezuinig alternatief voor klassieke verwarmingssystemen op fossiele brandstoffen, zeker in combinatie met zonnepanelen . Een warmtepomp verwarmt dus je woning, maar alle toestellen kunnen tegenwoordig ook koelen.
We weten dat het aantal mogelijkheden overweldigend kunnen zijn bij het kiezen voor een warmtepomp. Daarom nemen we de tijd om te luisteren: wat heb je nodig? Wat zijn je voorkeuren? Met welk budget werk je? Wij helpen je behoeften te koppelen aan de best mogelijke oplossing voor je huis, zodat je zo snel mogelijk van onderstaande voordelen kan genieten:
-
Houd je energiepijl laag met een warmtepomp
-
Kies voor een energiezuinig & milieuvriendelijk toestel
-
Een warmtepomp (enkel verwarmen) is bevorderlijk voor de EPB-waarde van je woning
-
Een warmtepomp heeft een lange levensduur en weinig onderhoud nodig
-
Geniet altijd van een stabiele & aangename temperatuur in huis
-
Behoud een gezond klimaat binnenshuis
-
Kies voor een energiezuinig & betrouwbaar toestel
Types warmtepompen
Lucht/lucht wamtepomp
Een lucht-lucht warmtepomp bestaat uit een binnen- en een buitenunit. De buitenunit zuigt lucht aan van buiten en verwarmt of koelt deze lucht. De binnenunit blaast dan de warme of koude lucht in de woning. Het energieverbruik van dit type warmtepomp is afhankelijk van de temperatuur van de buitenlucht. De prijs van een lucht-lucht warmtepomp is vaak goedkoper dan andere warmtepompen, omdat er geen graafwerken hoeven te gebeuren en de installatie minder ingrijpend is.
Lucht/water warmtepomp
Bij lucht-water warmtepompen wordt de warmte, net als bij een lucht-luchtwarmtepomp, gehaald uit de buitenlucht, waardoor het rendement afhankelijk is van de buitentemperatuur. De warmte wordt bij dit type warmtepomp omgezet in warm water voor je sanitair of verwarming. Een lucht-water warmtepomp is een goede vervanger voor een traditionele warmteketel op stookolie of gas.
Veelgestelde vragen
Wat is het verschil tussen airco en een warmtepomp?
Er bestaat heel wat verwarring tussen een airco en een warmtepomp. Logisch, want de functie van beide toestellen komt sterk overeen. Ze kunnen namelijk beiden je woning zowel koelen als verwarmen. Een airco is eigenlijk een type warmtepomp: namelijk een lucht-luchtwarmtepomp.
Werking en types airco
Om het simpel uit te leggen: een airco onttrekt warmte uit de woonruimte & voert die af naar buiten. Daarnaast blaast een airco koele lucht in de woning. Om te verwarmen is de werking net omgekeerd: er wordt warmte uit de buitenlucht onttrokken, naar het binnendeel vervoerd en vervolgens wordt de warmte in de ruimte verspreid.
Is een airco ongezond?
Nee, airconditioning is niet ongezond. Moderne airco's beschikken over een filter die functioneert als een elektrisch gordijn. Dit gordijn maakt bacteriën, virussen en schimmels in de vervuilde omgevingslucht onschadelijk. Toch kan airconditioning ongezond zijn als die slecht geïnstalleerd is. Doe daarom altijd beroep op een vakman! Een jaarlijks onderhoud is bovendien aan te raden om airco optimaal te laten werken.
Is een airco energiezuinig?
De airco's van tegenwoordig zijn veel geavanceerder dan die van vroeger. Ze verbruiken minder stroom en zijn beter geïsoleerd, waardoor ze geen energie verspillen zoals oudere modellen. Ook hebben veel modellen nu efficiëntere motoren dan oudere modellen.